Η αιμοδοσία δίνει ζωή
μα και υγεία στον... δωρητή!
-
πληροφοριακό και εκπαιδευτικό υλικό για τη δωρεά αίματος

|  οφέλη  |  υλικό  |  παρουσίαση_δράσεων  |  ιστορία |  αφίσες |  επικοινωνία |

Αιμοδοσία και Υγεία στην Εκπαίδευση

Οι μαθητές δεν είναι δωρητές αίματος, είναι όμως οι δυνάμει κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες που θα οικοδομήσουν τον κόσμο της υγείας και της ανθρωπιάς που όλοι επιθυμούμε.

Οι μαθητές πρώτα γίνονται πρεσβευτές των θετικών, ηθικών ιδεών και αξιών ώστε να μπορούν να γίνουν έπειτα οι ενήλικες με την παραδειγματική στάση και αντίληψη.

Η αιμοδοσία σώζει τη ζωή του λήπτη αλλά και προάγει την υγεία του δωρητή. Αυτή καθώς και άλλες "άγνωστες" αλλά θετικές πτυχές της αιμοδοσίας θα γνωρίζουμε εδώ μέσα από υλικό για αξιοποίηση στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Τα οφέλη της αιμοδοσίας για τον δωρητή

 

Κατά κανόνα δίνουμε αίμα για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας ή κάποιον γνωστό μας που το χρειάζεται.

Λίγοι όμως γνωρίζουν τα οφέλη της αιμοδοσίας για τον αιμοδότη. Είναι τόσο σημαντικά ώστε αξίζει να αναθεωρήσουμε τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουμε αίμα, ενώ θα μπορούσαμε!

Τα οφέλη του αιμοδότη προς τον ίδιο του τον εαυτό συνοψίζονται ως εξής:

 

Μείωση του σιδήρου,
ώστε να μην είναι επικίνδυνος για τον οργανισμό

«Τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου μπορεί να αποδειχτούν χειρότερα από την έλλειψη σιδήρου και στην πραγματικότητα είναι πιο συνηθισμένα από την ανεπάρκεια σιδήρου -ειδικά στους άντρες»

«Επειδή υψηλά επίπεδα σιδήρου στο σώμα θεωρούνται ως παράγοντας κινδύνου για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, η δωρεά αίματος θα μπορούσε θεωρητικά να μειώσει τον κίνδυνο, μέσα από τη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του σώματος».
«Η μείωση του σιδήρου μπορεί να είναι μια ασφαλής και χαμηλού κόστους εναλλακτική λύση στις στατίνες, και σύμφωνα με την λογική, αυτό σημαίνει ότι η αιμοδοσία σας, η οποία μειώνει τον σίδηρο, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει πάρα πολύ»..

Βελτίωση της ροής
του αίματος

«Επαναλαμβανόμενες δωρεές αίματος μπορεί να βοηθήσουν το αίμα να ρέει καλύτερα, ενδεχομένως, να περιορίσουν τη ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας, η οποία θα οδηγήσει σε λιγότερα αρτηριακή μπλοκαρίσματα».
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι οι αιμοδότες δεν φαίνεται να είναι στο νοσοκομείο τόσο συχνά και αν είναι, έχουν μικρότερη διάρκεια παραμονής … Και είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνους».

Ευκαιρία για έναν
«μικρό έλεγχο» υγείας

Κάθε αιμοδότης περνά έναν «μίνι έλεγχο» πριν από τη δωρεά αίματος. Η θερμοκρασία θα πρέπει να ελέγχεται, μαζί με την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό, και την αιμοσφαιρίνη. Το αίμα θα ελεγχθεί για 13 μολυσματικές ασθένειες όπως το HIV, ηπατίτιδα B και C, τον ιό του Δυτικού Νείλου, και τη σύφιλη.
Η αιμοδοσία δεν είναι σίγουρα μια αντικατάσταση για ιατρική περίθαλψη, αλλά μία ευκαιρία για μια (δωρεάν) ματιά στην υγεία σου (καθώς και ειδοποίηση αν έχει εκτεθεί σε λοιμώδες νόσημα χωρίς να το γνωρίζεις)

Μεγαλύτερη διάρκεια
προσδοκόμενου ζωής


Οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά για τους ανθρωπιστικούς λόγους, δηλαδή για να βοηθήσουν τους άλλους και όχι τον εαυτό τους, φαίνεται να ζουν περισσότερο από εκείνους που προσφέρονται εθελοντικά για πιο εγωκεντρικούς λόγους. Οι αλτρουιστικοί εθελοντές απολαμβάνουν ένα σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη, με τον επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης σημειώνει:
“Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά με άλλους ανθρώπους ως το κύριο κίνητρό τους, μπορεί να χαρακτηρίζονται από πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες που σχετίζονται με τον εθελοντισμό, όπως οι χρονικοί περιορισμοί και η έλλειψη αμοιβής».

Πρωτότυπη πηγή: bloode.org
Πηγή μετάφρασης:
mercola.com

αρχή

Πληροφοριακό και Εκπαιδευτικό Υλικό

 

Η παγκόσμια καμπάνια του Π.Ο.Υ. το 2017 [ΕΝ]

 

Η παγκόσμια καμπάνια του 2018
(αναφορά στην ανάθεση στην Ελλάδα) [ΕΝ]

 

Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

 

Ιστότοπος Υπηρεσίας Αιμοδοσίας
Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
(με ενημέρωση και χρήσιμο υλικό)

 



 

αρχή

Παρουσίαση δράσεων

 

Φυλλάδιο Βιωματικών Δραστηριοτήτων (27-04-2018)
- τα περίπτερα δραστηριοτήτων [pdf]


 

 

Φυλλάδιο Βιωματικών Δραστηριοτήτων (27-04-2018)
- άλλες κινητικές δραστηριότητες [pdf]

 

 

 

αρχή

Ιστορία

Μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ. - W.H.O.) η Ελλάδα είναι ο διοργανωτής φορέας του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 2018, που έχει καθιερωθεί στις 14 Ιουνίου κάθε έτους. Την ημέρα αυτή τιμάται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουϊσμός που επιδεικνύει προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λόγο από το χρόνο του και λόγο από το αίμα του.

 

 

Η ανάληψη της διοργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη του 2018 είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο ότι η εθελοντική αιμοδοσία είναι κομμάτι της κουλτούρας και του πολιτισμού μας και ότι απέναντι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης απαντάμε με αλληλεγγύη και προσφορά στον συνάνθρωπο. Η διοργάνωση εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια όλου του έτους, που θα κορυφωθούν στις 12-13 Ιουνίου 2018, έχει σαν στόχο να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες, να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν τακτικοί εθελοντές αιμοδότες και να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της δωρεάς αίματος.

 

 

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορες πόλεις της Αττικής και όλης της Ελλάδας. Εκδηλώσεις διοργανώνονται σε δώδεκα πόλεις της Ελλάδας (Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κοζάνη, Λάρισα, Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδος). Τη διοργάνωση αναλαμβάνουν οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας (Ν.Υ.Α.) της πόλης σε συνεργασία με τις Υ.Π.Ε., την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς Συλλόγους Αιμοδοτών, το Σύλλογο Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.), την Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ε.Ν.Ε.Α.), το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το Τμήμα Καλλιτεχνικών Σπουδών Τ.Ε.Ι. Αθήνας και άλλους τοπικούς φορείς. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν λαμπαδηδρομία, με συμμετοχή Ολυμπιονίκη και Παραολυμπιονίκη αν είναι δυνατόν από την κάθε περιοχή και Εθελοντή Αιμοδότη υποδεικνυόμενο από τις Ν.Υ.Α. και τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών. Κάθε πόλη μπορεί να επιλέξει το είδος των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιεί, οι οποίες θα αναδεικνύουν τα τοπικά της χαρακτηριστικά.

 

 

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων Αγωγής Υγείας και της πολύχρονης συνεργασίας με το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World blood Donor Day – wbdd). Η συμμετοχή περιλαμβάνει ενημέρωση προς τους εκπαιδευτικούς και τις σχολικές μονάδες με στόχο την Αγωγή Υγείας για τους μαθητές και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, συμμετοχή μαθητών σε βιωματικές δραστηριότητες, τακτικές επιμορφώσεις Αγωγής Υγείας που συμπεριλαμβάνουν τη θεματική της Αιμοδοσίας, ενθάρρυνση των διοργανώσεων αιμοδοσίας και δημιουργία του κομβικού διαδικτυακού σημείου πληροφόρησης edulab.sch.gr/wwbdd/ .

αρχή

Μαθητικές Αφίσες

Στο σημείο αυτό θα αναρτηθούν
οι αφίσες που θα αποστείλλουν οι σχολικές μονάδες
με βάση την
πρόσκληση που τους έχει απευθυνθεί.

 

αρχή

Επικοινωνία

Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας
Υπηρεσία Αιμοδοσίας

Η Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Γ.Ν Καλαμάτας βρίσκεται
στο υπόγειο του κτιρίου.

Αιμοληψίες:
Δευτέρα έως Παρασκευή πρωί
08:30 - 13:30 απόγευμα 18:00 - 20:00.

Απαραίτητο να έχετε μαζί σας τον αριθμό του ΑΜΚΑ σας

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Υπηρεσίας Αιμοδοσίας:

Γραφείο Διευθυντή: 2721363150

Γραφείο Επιμελήτριας Α΄: 2721363149

Γραφείο Προϊσταμένης: 2721363153

Εργαστήριο & Καλύψεις: 2721363157

Τηλεομοιότυπο (fax): 2721363161

Email: aimodosia(εδώ βάζετε παπάκι)nosokomeiokalamatas.gr

 

Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης
Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης:

τηλέφωνα: 2721361544, 6932153845

Τηλεομοιότυπο (fax): 2721361481

Email: lab(εδώ βάζετε παπάκι)sch.gr

 

αρχή

συνδιοργάνωση

ΓΕΝΙΚΟ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

 

 


υλοποίηση από το

το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης
τελεί υπό την αιγίδα

ΔΗΜΟΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΔΗΜΟΣ
ΜΕΣΣΗΝΗΣ


ΔΗΜΟΣ
ΟΙΧΑΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ
ΠΥΛΟΥ-
ΝΕΣΤΟΡΟΣ

ΔΗΜΟΣ
ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΗΤΗΤΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ


 

© 2017-2018
Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης
Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας